Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
Krótko trwające treningi mające dawać niesłychane efekty stanowią wabik, najczęściej dla osób niewiedzących jak pracochłonne jest osiąganie danych celów (np. odtłuszczonej, atletycznej sylwetki). Innymi słowy, przekonuje się daną osobę, iż można zastąpić 75-minutowy trening kilkoma minutami interwałów lub nawet sauną! Czym jest TABATA i na co [...]
[...] masy ciała, a bilans azotowy był tylko nieznacznie większy. Możliwe jest też tak silne zahamowanie metabolizmu wskutek stosowania diety niskokalorycznej, iż dalsza utrata wagi nie jest możliwa. Dzieje się tak poprzez wpływ „głodzenia” na układ hormonalny, w tym pracę tarczycy. Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Po prostu: Ludzie [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
[...] minut biegania nie wystarczy, by zużyć zasoby glikogenu. By solidnie nadszarpnąć glikogen mięśniowy należałoby pracować ok. 2,5-3,5 h (w zależności od intensywności, wieku, wagi, wytrenowania, warunków). Tym bardziej, iż w pracy wytrzymałościowej już po kilku-, kilkunastu minutach ogromnego znaczenia nabierają WKT, FFA (wolne kwasy tłuszczowe, w [...]
[...] czy miesięcy – dlatego trudno realnie ocenić ich skuteczność. Według metaanalizy badań Johnston BC, Kanters S i wsp. z 2014 roku, obejmujących 7286 osób: największa utrata wagi była powiązana z dietami niskowęglowodanowymi (wysokotłuszczowymi) – średnio 8,73 kg po 6 miesiącach obserwacji oraz 7,25 kg po 12 miesiącach. Duża była również utrata [...]
Pomysłowość ludzka w dziedzinie wywoływania problemów zdrowotnych i prowokowania urazów wydaje się być nieskończona. W tym krótkim zestawieniu przytoczę metody, które niekoniecznie muszą się sprawdzać, a mogą prowokować kontuzje, urazy i ból. Przysiady w ograniczonym zakresie ruchu Wielu zawodników wykonuje przysiady, popisując się „wielkimi [...]
[...] działać przeczyszczająco, wg badań, najlepsza pora na podawanie kreatyny to okres po zakończeniu sesji siłowej. Ważne, by zróżnicować podawanie kreatyny w zależności od wagi zawodnika. Zupełnie inaczej na daną ilość preparatu zareaguje 50 kg kobieta i 100 kg mężczyzna. Podobny problem dotyczy dawkowania aminokwasów (BCAA, EAA), witamin, [...]
[...] charakteryzuje się zupełnie inną, łatwą przyswajalnością (tak samo jest z WPH i WPC). Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. Zapewne świat się nie zawali, jeśli osoba prowadząca umiarkowany trening siłowy będzie miała nieco dłuższą przerwę między posiłkami. Ponadto nie liczy się tylko [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] około 2,5 mld złotych rocznie. Około 20% tej sumy stanowią wydatki na leczenie przewlekłych powikłań”. Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń równowagi glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i tak ciężko ją zwalczać. W największym skrócie, polega na niewrażliwości tkanek docelowych na insulinę. [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] podaży energii), zmienia się praca tarczycy (np. w warunkach fizjologicznych tarczyca wydziela 90 mcg T4 oraz 8 mcg T3). W badaniach Hulmi JJ i wsp. uzyskano 12% spadek wagi ciała oraz 35-50% redukcję tkanki tłuszczowej. W efekcie panie straciły 7.5 kg tłuszczu w 4 miesiące. Średnio 1.875 kg miesięcznie. Miało to wysoką cenę: u 5 z 27 pań [...]
[...] ponad 2400 kcal dziennie. Tymczasem panie dostarczały ledwie ~1480 kcal dziennie. Panie spożywały ok. 900 kcal dziennie za mało. Efekt? 3 miesiące przyniosły średni spadek wagi ciała ledwie o 3,9 ± 3,18 kg (w tym ~ 2.7 kg tłuszczu). Dlaczego? Zastosowano zbyt restrykcyjną dietę! Podsumowanie: kulturyści i zawodniczki fitness z reguły nie [...]
[...] niższy, jeśli osoby najpierw dostarczały tłuszcze i białko, a nie węglowodany. Co robić? Dostosuj podaż węglowodanów do aktywności fizycznej, profilu hormonalnego, wieku i wagi ciała oraz ilości tkanki tłuszczowej (kompozycji sylwetki). Na pewno nie zaszkodzą tu dodatkowe aktywności aerobowe oraz trening interwałowy (w niektórych aspektach [...]
[...] lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficytu, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% więcej wagi, 34% więcej w pasie i 16% więcej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, w grupie jedzącej pieczywo odnotowano wzrost trójglicerydów, wzrost LDL i spadek HDL, w grupie jedzącej [...]
W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
[...] nie tylko to, co zjadasz, ale nawet o jakiej porze i w jakiej kolejności! Garaulet i wsp. (2013) stwierdzili, że osoby spożywające późny lunch straciły znacznie mniej wagi ciała (2,1 kg), w porównaniu do osób spożywających lunch o wiele wcześniej. Różnica pojawiła się po 20 tygodniach. Było tak pomimo braku doniesień o różnicach w poborze [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]